Bol u dojkama (mastalgija) može se opisati kao osjetljivost, pulsiranje, oštra, probadajuća, pekuća bol ili stezanje u tkivu dojke. Bol može biti konstantna ili se javlja samo povremeno te se može pojaviti kod muškaraca i žena.

Intenzitet boli u dojkama varira od blage do jake. Bol može trajati:

1. Samo nekoliko dana u mjesecu, obično dva do tri dana prije menstruacije. Ova normalna, blaga do umjerena bol, pogađa obje dojke.
2. Sedam dana ili duže svakog mjeseca, počevši prije menstruacije i ponekad trajući tijekom menstrualnog ciklusa. Bol može biti umjerena ili jaka i zahvaća obje dojke.
3. Tijekom cijelog mjeseca, bez povezanosti s menstrualnim ciklusom.

Kod muškaraca, bol u dojkama najčešće je uzrokovana stanjem koje se naziva “ginekomastija”. To se odnosi na povećanje količine tkiva dojke koje je uzrokovano neravnotežom hormona estrogena i testosterona. Ginekomastija može zahvatiti jednu ili obje dojke, ponekad neravnomjerno.

U većini slučajeva, bol u dojkama ukazuje na nekancerogeno (benigno) stanje dojke i rijetko ukazuje na rak dojke. Ako neobjašnjiva bol u dojkama ne nestane nakon jednog ili dva menstrualna ciklusa, ako se nastavi nakon menopauze, ili ako bol u dojkama ne čini povezan s promjenama hormona, potrebno je konsultirati se s liječnikom.

Simptomi

Bol u dojkama može biti ciklična ili neciklična. Ciklična znači da se bol javlja uvijek u isto vrijeme, dok neciklična znači da je bol konstantna ili da ne postoji pravilo kada se javlja. Svaka vrsta boli u dojkama ima različite karakteristike.

Karakteristike boli u dojkama

Ciklična bol u dojkama

– Jasno povezana s menstrualnim ciklusom i promjenom razine hormona
– Opisana kao tupa i teška bol
– Često praćena oticanjem grudi, punoćom ili kvržicama
– Obično zahvaća obje dojke, posebno gornje, vanjske dijelove, te se može širiti do pazuha
– Pojačava se tijekom dva tjedna prije početka menstruacije, a zatim se smanjuje
– Veća vjerojatnost da će utjecati na osobe u dvadesetim i tridesetim godinama, kao i na osobe u četrdesetim godinama koje ulaze u menopauzu

Neciklična bol u dojkama

– Nevezana za menstrualni ciklus
– Opisana kao zatezanje, peckanje, probadanje
– Konstantna ili povremena
– Obično zahvaća jednu dojku, u lokaliziranom području, ali se može širiti po dojci
– Kod žena se najčešće javlja nakon menopauze

Ekstramamarna bol u dojkama

Izraz “ekstramamarni” znači “izvan dojke”. Ekstramamarna bol u dojkama može stvoriti dojam da potječe iz tkiva dojke, ali njezin izvor zapravo leži izvan područja dojke. Na primjer, naprezanje mišića u prsima može uzrokovati bol u zidu prsnog koša ili prsima koja se širi na dojku. Artritis koji pogađa hrskavicu u prsima, poznat kao kostohondritis, također može izazvati bol.

Kada posjetiti liječnika?

Zakažite pregled kod svog liječnika ako bol u dojkama:

– Traje svakodnevno dulje od nekoliko tjedana
– Pojavljuje se na jednom specifičnom području dojke
– Čini se da se s vremenom pogoršava
– Ometa vaše dnevne aktivnosti
– Budi vas iz sna

Rizik od raka dojke vrlo je nizak kod osoba čiji je glavni simptom bol u dojkama, ali ako vaš liječnik preporuči pregled, važno je to poštovati.

Uzroci

Promjena razine hormona može dovesti do promjena u mliječnim kanalima ili mliječnim žlijezdama. Ove promjene u kanalima i žlijezdama mogu uzrokovati ciste u dojci, koje mogu biti bolne te su čest uzrok ciklične boli u dojkama.

Neciklična bol u dojkama može biti posljedica traume, prethodne operacije dojke ili drugih čimbenika.

Ponekad nije moguće utvrditi tačan uzrok boli u dojkama, ali neki čimbenici mogu povećati rizik.

Faktori rizika

Bol u dojkama češća je kod osoba koje nisu u menopauzi, iako se može pojaviti i nakon menopauze. Također se može javiti kod muškaraca s ginekomastijom.

Ostali faktori koji mogu povećati rizik od bolova u dojkama uključuju:

 1. Veličina grudi: Osobe s većim grudima mogu iskusiti neciklične bolove u dojkama povezane s veličinom grudi. Bol u vratu, ramenima i leđima može pratiti bol u dojkama uzrokovanu velikim grudima.
 2. Operacija dojke: Bol u dojkama povezana s operacijom dojke i stvaranjem ožiljaka ponekad može trajati nakon što su rane zacijelile.
 3. Neravnoteža masnih kiselina: Neravnoteža masnih kiselina u stanicama može utjecati na osjetljivost tkiva dojke na cirkulirajuće hormone.
 4. Upotreba lijekova: Određeni hormonski lijekovi, uključujući neke tretmane neplodnosti i oralne kontracepcijske pilule, mogu biti povezani s bolovima u dojkama. Osjetljivost dojki je moguća nuspojava hormonskih terapija estrogenom i progesteronom koje se koriste nakon menopauze. Bol u dojkama može biti povezana s određenim antidepresivima. Ostali lijekovi koji mogu uzrokovati bol u dojkama uključuju one koji se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka i neke antibiotike.
 5. Prekomjerna upotreba kofeina: Iako su potrebna dodatna istraživanja, neki ljudi primjećuju poboljšanje bolova u dojkama kada smanje ili uklone kofein iz svoje prehrane.

Prevencija i liječenje

Ako patite od bolova u dojkama, postoje neki načini kako ublažiti simptome:

 1. Nosite pravilno prilagođen grudnjak: Osigurajte da nosite grudnjak koji pruža dovoljno potpore kako bi smanjili neugodu.
 2. Održavajte zdravu tjelesnu težinu: Gubitak viška tjelesne masti može pomoći u uravnoteženju hormona i smanjenju bolova u dojkama.
 3. Izbjegavajte stimulanse: Smanjite unos kofeina, alkohola i masne hrane kako biste smanjili osjetljivost dojki.
 4. Upravljajte stresom: Koristite tehnike upravljanja stresom, poput dubokog disanja, meditacije ili joge, kako biste smanjili napetost i poboljšali hormonsku ravnotežu.
 5. Topli ili hladni oblozi: Nanesite tople ili hladne obloge na dojke kako biste ublažili bol i nelagodu.
 6. Lijekovi protiv bolova: Razgovarajte s liječnikom o upotrebi lijekova protiv bolova, kao što su paracetamol ili ibuprofen, kako biste ublažili simptome.

Ako bol u dojkama ne prolazi ili se pogoršava, važno je potražiti savjet liječnika kako bi se utvrdio temeljni uzrok i pravilan tretman. Vaš liječnik može preporučiti dodatne preglede, kao što su ultrazvuk ili mamografija, kako bi se isključili ozbiljniji problemi, poput raka dojke.