Naučiti se osjećati prijatno u svojoj koži tokom i nakon terapije raka dojke je individualno putovanje koje se razlikuje od žene do žene. Informacije i podrška mogu biti od velike pomoći u suočavanju s promjenama tokom faze dijagnosticiranja i liječenja raka dojke, ali i poslije ozdravljenja.

Osjećati se dobro u svojoj koži za vrijeme i nakon terapije raka dojke

Osim emocionalnih, psihičkih i finansijskih stresova koje rak i njegovo liječenje donose, mnoge žene koje boluju od raka dojke suočavaju se s promjenama u svom izgledu kao posljedicom liječenja.

Neke od ovih promjena su privremene, kao što je gubitak kose. Međutim, čak i privremene promjene mogu duboko psihološki utjecati na samopouzdanje žene. Postoji nekoliko opcija koje mogu pomoći ženama da se nose s gubitkom kose, uključujući perike, kape, šalove i druge dodatke. Alternativno, neke žene biraju da svoju ćelavost prihvate kao simbol solidarnosti s drugim ženama koje su preživjele rak dojke.

Druge promjene mogu biti trajne, kao što je gubitak dijela ili cijele dojke nakon operacije. Neke žene se odlučuju za rekonstruktivnu operaciju kako bi obnovile dojku, dok druge to ne čine. Ako se odlučite protiv rekonstrukcije, možete razmisliti o nošenju umetka ili proteze za dojku.

Seksualnost nakon liječenja raka dojke

Možda ćete osjećati zabrinutost u pogledu seksualnosti nakon raka dojke. Fizičke promjene, naročito nakon operacije dojke, mogu utjecati na to kako se neke žene osjećaju u svojoj koži. Može doći do smanjenja osjeta u području operirane dojke. Ostali tretmani, poput kemoterapije i hormonske terapije, također mogu izmijeniti vaše hormonalne razine i utjecati na vaš seksualni nagon ili reakciju.

Problemi u vezi također igraju ulogu. Vaš partner može biti zabrinut oko toga kako iskazati ljubav na fizički i emocionalni način nakon vašeg liječenja, posebno nakon operacije. No, isto tako, iskustvo raka dojke može poslužiti kao prilika za rast i jačanje veze između partnera, posebno ako zajedno sudjeluju u donošenju odluka i pratećim tretmanima.

Pronalaženje podrške nakon terapije raka dojke

Bez obzira na fizičke promjene koje možda doživljavate, bitno je biti svjestan da postoje savjeti i podrška koji vam mogu pomoći da se suočite s tim promjenama. Razgovor s vašim liječnikom ili drugim članovima zdravstvenog tima često predstavlja prvi korak u traženju pomoći. Postoje i brojne grupe za podršku koje vas mogu spojiti s lokalnim volonterkama koje su prošle kroz iskustvo raka dojke. Vaša volonterka može odgovoriti na mnoga vaša pitanja, pružiti korisne savjete, dodatne materijale za čitanje i preporuke. Imajte na umu da su i volonterke bile u situaciji sličnoj vašoj i razumjet će vas.

svijest o tijelu i seksualnost nakon liječenja raka dojke

Neka istraživanja ukazuju da mlađe žene mogu imati veće poteškoće u suočavanju sa stresom koji proizlazi iz dijagnosticiranja raka dojke i njegovog liječenja. One se mogu osjećati socijalno izolirano. Također, mlađe žene mogu biti osjetljivije na pitanja vezana za seksualnost ili plodnost. Neke od njih možda razmišljaju o osnivanju porodice ili planiraju imati još djece, te ih brine kako bi rak i njegovo liječenje mogli utjecati na te planove. Druge možda već imaju obitelj i brinu se kako bi njihova obitelj mogla biti pogođena situacijom.

 

Pročitajte više o sličnim temama na našem Blogu.

Izvor: American Cancer Society