Centar za dojku

Rak dojke: Simptomi i rizici

RAK DOJKE: SIMPTOMI I RIZICI

RAK DOJKE: SIMPTOMI I RIZICI

Rak dojke počinje rastom malignih ćelija u tkivu dojke. Ovo je najčešći oblik raka kod žena, ali od kojeg mogu oboljeti i muškarci.

Stopa preživljavanja od raka dojke raste, a stopa smrtnosti opada. Ovi pozitivni pomaci rezultat su veće svijesti o karcinomu dojke i povećanog finansiranja istraživanja.

Zahvaljujući napretku u skriningu, stručnjaci mogu ranije dijagnosticirati ovu bolest. Rano otkrivanje značajno povećava šanse za izlječenje. Čak i kada se rak dojke ne može potpuno izliječiti, mnogi tretmani mogu produžiti život. Nova istraživačka otkrića stručnjacima pomažu u odabiru najefikasnijih planova liječenja.

Simptomi raka dojke

Simptomi karcinoma dojke uključuju:

Kada posjetiti liječnika

Ako pronađete čvorić ili neku drugu promjenu na dojci, zakažite pregled kod doktora. Ne čekajte sljedeći mamogram da biste vidjeli da li je promjena koju ste uočili zloćudna. Prijavite svaku promjenu na dojkama čak i ako nedavni mamogram nije pokazao maligne tvorevine.

Uzroci

Tačan uzrok većine slučajeva raka dojke nije poznat, ali su istraživači uspjeli identificirati faktore koji povećavaju rizik. Ti faktori uključuju hormone, stil života i razne faktore iz okoline. Međutim, nije u potpunosti razjašnjeno zašto pojedine osobe koje nemaju niti jedan od ovih faktora obolijevaju od karcinoma dojke, dok druge s rizičnim faktorima nikada ne obole. Pretpostavlja se da ova bolest nastaje iz složene interakcije genetskog materijala i okoline.

Zdravstveni stručnjaci otkrili su da karcinom dojke počinje kada se promijeni DNK u ćelijama dojke. DNK molekula ćelijama daje uputstva kako da rastu i razmnožavaju se. U zdravim ćelijama, DNK daje uputstvo ćeliji o njenom rastu i periodu umiranja (ćelijske smrti). Kada dođe do promjene DNK u kancerogenim ćelijama, ove ćelije dobijaju upute da se brzo razmnožavaju i ne umiru. To dovodi do prevelikog broja ćelija i formiranja tumora.

Kancerogene ćelije mogu formirati masu koja se naziva tumor. Tumor može rasti i uništavati zdravo tjelesno tkivo. S vremenom, maligne ćelije mogu se odvojiti i širiti na druge dijelove tijela. Kada se maligne ćelije prošire to se naziva metastatski karcinom.

Promjene u DNK koje dovode do raka dojke najčešće se događaju u ćelijama koje oblažu mliječne kanale. Ti kanali su cjevčice koje služe za prijenos mlijeka do bradavice. Karcinom dojke koji počinje u kanalima naziva se invazivni duktalni karcinom. Ovo oboljenje također može početi u ćelijama mliječnih žlijezda. Te žlijezde, nazvane lobuli, služe za proizvodnju majčinog mlijeka. Karcinom koji nastaje u lobulima naziva se invazivni lobularni karcinom. I druge ćelije u dojci mogu postati maligne, iako to nije često.

Faktori koji mogu povećati rizik od raka dojke

Izvor: Mayo Clinic

Više o sličnim temama: Informacije za pacijentice

Exit mobile version